Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016
Οι περιπέτειες για το Μουσείο Τεριάντ που φιλοξενεί την σπουδαία συλλογή του μεγάλου έλληνα Τεχνοκριτικού και συλλέκτη έργων τέχνης Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade) δεν έχουν τέλος, καθώς το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο ,χωρίς να έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και εξ’ αυτού της υποστελέχωσης που υποβαθμίζουν την λειτουργία του, έμεινε και χωρίς διοίκηση, αφού μπροστά στην κατάσταση αυτή το περασμένο Σάββατο υπέβαλλε την παραίτησή της η Πρόεδρος και πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου .

Το Μουσείο παρέμενε κλειστό από το 2011 λόγω κτιριακών προβλημάτων ενώ εκείνη την περίοδο δρομολογήθηκε το έργο πλήρους ανακαίνισης και αναδιαρρύθμισης που κόστισε 1,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ , για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα στο κτίριο αλλά και να γίνει περισσότερο λειτουργικό και ελκυστικό στους επισκέπτες. Στο πλαίσιο του έργου, ανακαινίσθηκαν οι αίθουσες όπου εκτίθεται τα έργα, δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα όπου λειτουργούν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αποθηκευτικοί χώροι. Τα έργα της συλλογής του, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για συντήρηση και επέστρεψαν στο φυσικό τους χώρο, ενώ το αποτέλεσμα των εργασιών ήταν εντυπωσιακό. Παρόλα αυτά η δραματική περικοπή της χρηματοδότησης του Μουσείου για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, το καταδικάζει σε μόνιμη υποβάθμιση.

Πέρυσι το καλοκαίρι το Μουσείο επαναλειτούργησε μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια όμως εξαιτίας της ελλειπούς στελέχωσής του - με δυο φύλακες- λειτουργούσε μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για φέτος από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν μόλις 80.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό θα πρέπει να πληρωθεί το προσωπικό (δυο φύλακες και ο Διευθυντής) και να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα για ένα χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο πληρώνει κάθε μήνα δόση 3000 ευρώ στο ΙΚΑ για την εξόφληση προστίμου που είχε υποβληθεί λόγω της γνωστής υπόθεσης υπεξαίρεσης από υπάλληλό του. Η καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης από το Υπουργείο, είχε σαν αποτέλεσμα να βγει το μουσείο εκτός ρύθμισης και να επιβαρυνθεί με επιπλέον τόκους με αποτέλεσμα να «συρρικνώνεται» ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο ποσό για τις λειτουργικές δαπάνες του Μουσείου. Μπροστά σε αυτή την οικονομική κατάσταση και με δεδομένο ότι μέχρι το 2011 που λειτουργούσε το Μουσείο η ετήσια χρηματοδότησή του έφθασε τα 230.000 – 240.000 ευρώ, η διοίκησή του σε συνεδρίασή της το περασμένο Σάββατο αποφάσισε να υποβάλλει τις παραιτήσεις της στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του. Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Αλεξάνδρα Μπούνια στην οποία απευθύνθηκαν τα «Νέα της Λέσβου» για το θέμα της παραίτησης του Δ.Σ. δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση «Από το Υπουργείο Πολιτισμού θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση, από εμένα ούδεν σχόλιο» είπε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι από το 2014 είχε παραιτηθεί από μέλος του Δ.Σ. ο Δήμαρχος ΛέσβουΣπύρος Γαληνός καθώς για πρώτη φορά με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η Προεδρεία δεν ανατέθηκε στον εκάστοτε Δήμαρχο όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα σπουδαίο Μουσείο …σε αφάνεια

Το Μουσείο που φιλοξενεί τη διάσημη συλλογή Τεριάντ με έργα σπουδαίων ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών , παραπαίει εξαιτίας της αδιαφορίας όχι μόνο των εκάστοτε ηγεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και των τοπικών φορέων που δεν έχουν κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την στήριξή του. Το αίτημα για κάλυψη των θέσεων προσωπικού εδώ και χρόνια παραμένει στα συρτάρια.

Με μόλις δυο φύλακες και έναν διευθυντή ο οποίος κάνει ταυτόχρονα χρέη λογιστή και εξωτερικές δουλειές, το Μουσείο καταδικάζεται ουσιαστικά σε υποβάθμιση. Βάσει του Οργανισμού του, το Τεριάντ θα έπρεπε να είχε 6 φύλακες και 5 ακόμη υπαλλήλους για κάλυψη αναγκών (γραμματειακή υποστήριξη, λογιστήριο , γενικών καθηκόντων, βοηθητικό προσωπικό) .

Το Μουσείο Τεριάντ στεγάζει, το σύνολο του εκδοτικού έργου τού Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade (1889 - 1983), ο οποίος υπήρξε διάσημος τεχνοκριτικός, ενώ, από τη συνεργασία του με τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, γεννήθηκαν τα λεγόμενα «Μεγάλα Βιβλία», που είναι τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου.


ΠΗΓΗ  Lesvosreport






0 σχόλια:

ΚΑΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ

2WinBet

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ