Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Φωτο: www.lesvosnews.net
Το 4ήμερο της Κυριακής των Μυροφόρων (Παρασκευή έως Δευτέρα) όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο Ιερό προσκύνημα του Μανταμάδου με ιεροπρέπεια, κατάνυξη και σεβασμό προς τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ, πραγματοποιήθηκε η Ιερά πανήγυρης εις μνήμην των εγκαινίων του ναού το 1888.
Χιλιάδες κόσμος ακόμα και από τα πέρατα της Γης, προσήλθαν με ευλάβεια να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον Άγιο του νησιού μας… τον Μανταμαδιώτη Ταξιάρχη μας!!
Κατά τη διάρκεια όλης της θεσπέσιας πανήγυρης, μετείχε στην λατρεία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από ανθρώπους καταγωγής Ρομά, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί και κατασκηνώσει σ’ όλο τον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού.
Θα μου επιτρέψετε να ανοίξω μια ‘’παρένθεση’’, τονίζοντας ότι ως ομάδα του ‘’Μυτιλήνη press’’ (ερασιτεχνικά ασχολούμαστε με τον τομέα της δημοσιογραφίας, με στόχο ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!) δεν είμαστε ρατσιστές, ξενοφοβικοί και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαρακτηριστούμε από κακόβουλους και κακοπροαίρετους στο συγκεκριμένο θέμα!! Αντιθέτως, έχουμε αποδείξει με άρθρα μας στο παρελθόν και με ατομικές μας κινήσεις, ότι είμαστε υπέρ της εγκατάστασης, περίθαλψης και οργάνωσης των προσφύγων όσο αναφορά στο νησί αλλά και πανελληνίως!!
Τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη πανήγυρης, προσέρχονται άτομα καταγωγής Ρομά, τα οποία λόγω έλλειψης οργάνωσης, ασφάλειας και αυστηρού προγραμματισμού από την διοίκηση της Μονής, διαμένουν εντός και εκτός του Ιερού χώρου, κάτω από άθλιες συνθήκες παραμονής!!
Δυστυχώς, τις μέρες που διαμένουν η στάση και η συμπεριφορά τους είναι ανάρμοστη, απρεπή, μη τηρουμένη των οικείων εντολών και νόμων που διέπουν το Μοναστήρι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, καταγγελίες αλλά και δική μας τοποθέτηση, είχαν κατασκηνώσει στον προαύλιο χώρο παρά την ταμπέλα που ανέγραφε, ‘’Απαγορεύεται η κατασκήνωσης εντός του προαύλιου χώρου’’, με τις σκηνές να έχουν επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της αυλής, μετατρέποντας τον… σε ‘’προσφυγικό καταυλισμό’’!!
Τις φυσικές τους ανάγκες τις ικανοποιούσαν σε διάφορα ‘’απόκρυφα’’ μέρη του προαύλιου χώρου, παρά τις τουαλέτες που διαθέτει η Μονή, με αποτέλεσμα αποκρουστικές μυρωδιές να εξαπλώνονται σ’ όλο το χώρο, αλλά και να δημιουργούνται πηγές μικροβίων!!
Ο ίδιος ο αρθρογράφος, αντιλήφθηκε έναν ιερέα (λογικά του προσκυνήματος) να μετατρέπεται σε ‘’security’’, υποδεικνύοντας στους ‘’κατασκηνωτές’’ να αποσυναρμολογήσουν τις σκηνές και να εγκαταλείψουν το χώρο!! Και παρά τις συστάσεις… δεν υπήρχε καμία αντίδραση εκ μέρους τους!!
Καλώς ή κακώς, η συμπεριφορά τους είναι γνωστή και αποδεκτή (μέχρι ενός σημείου…). Όμως δεν καταγγέλλουμε τις κινήσεις τους… αλλά την αδιάφορη, απαθή και αμέτοχη στάση, την οποία έχει προσαρμόσει στην αντίληψη και στα πιστεύω της, εδώ και ορισμένα έτη, η προϊστάμενη αρχή της Ιεράς Μονής!!
Στην αντίληψη αρκετών προσκυνητών υπέπεσαν διάφορες γυναίκες καταγωγής Ρομά συμπεριφερόμενες αλλοπρόσαλλα, γυναίκες ντυμένες με ράσα αυτοαποκαλούμενες ‘’μοναχές’’ αλλά και άνδρας που παρουσιαζόταν ως ‘’αγιορείτης μοναχός’’, οι οποίοι πουλούσαν μικροαντικείμενα σε ανυποψίαστους προσκυνητές, τα οποία παρουσίαζαν… ως ‘’ευλογία Ταξιάρχη’’, δίχως να υπάρχει η μέριμνα από την προϊστάμενη αρχή για την εκδίωξη αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι κυριαρχούσαν εντός της μονής, με την οικεία αρχή… ‘’να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου’’!!
Σύμφωνα με αξιόπιστη μαρτυρία, αρκετοί προσκυνητές εισήλθαν εντός του Ιερού ναού, έμπροσθεν της θαυματουργικής εικόνας του Ταξιάρχη φέροντες ως τάματα… ζωντανά αρνιά!! Ζώα εντός της εκκλησίας, του Οίκου του Θεού, δίχως να υπάρχει κάποιος επίτροπος ή ασφάλεια να τους εμποδίσει!! Με το καλό, την επόμενη φορά, τάματα… καμήλες και ελέφαντες!!!
Μετά το πέρας της Ιεράς Πανήγυρης (αλλά και κατά τη διάρκεια…), κατά την αναχώρηση των μικροπωλητών και των προσκυνητών, με πικρία και λύπη το αναφέρω, ο ιερός χώρος εκτός της Μονής, ανακαταλαμβάνεται από σωρούς με απορρίμματα διαφόρων ειδών, τα οποία επιφέρουν μια αρνητική εικόνα σ’ όλη την ιερότητα και το σέβας του χώρου!!
Συν τοις άλλοις, παρά τις αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων του νησιού για την μη σφαγή του μοσχαριού εντός του προαυλίου χώρου του ναού, πραγματοποιήθηκε εμπρός στα μάτια πολλών προσκυνητών, ακόμα και σε άτομα μικρής ηλικίας...  ένα αρχαιολατρικό έθιμο της ζωοθυσίας!!

Τέλος, υπήρξαν και αρκετές κλοπές μικροαντικειμένων και χρηματικών ποσών, στις οποίες σαφώς και δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες σε κανέναν, δίχως αποδείξεις.


Τα προαναφερόμενα συμβάντα λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο, με τις αρμόδιες αρχές της Μονής να ενδιαφέρονται μονάχα για το ‘’θεαθήναι’’, την ‘’βιτρίνα’’ αλλά και για τα ‘’έσοδα & κέρδη’’ εκείνων των ημερών!! Μετατρέποντας, δυστυχώς, τον Οίκο του Αρχάγγελου… σε επιχείρηση υλικών απολαβών!!


Η Μητρόπολη Μηθύμνης για την πάταξη και απαλοιφή των παραπάνω, άσχημων, απαράδεκτων και προσβλητικών σκηνικών (για το Προσκύνημα αλλά και για το νησί!) εκτός των άλλων κινήσεων, με συνεννόηση με την διοίκηση της Μονής, οφείλει να προσλάβει και ιδιωτική φύλαξη (security) ώστε να διαφυλάξει το μέρος, την εικόνα και τη φήμη του Προσκυνήματος, ώστε να μην υποβαθμιστεί με το πέρασμα των χρόνων!!
Επίσης, έχει την υποχρέωση να ορίσει έναν σαφή μέρος για τη σωστή και πρέπουσα διαμονή, κάτω από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ανθρώπων που επιθυμούν την παραμονή τους εκτός των κελιών!!
Γενικώς, τα ιθύνοντα άτομα επιβάλλεται να παρέμβουν με αυστηρά και με κάθε λεπτομέρεια οργανωμένα μέτρα, ώστε ν’ ανασταλούν και να τερματιστούν οι υπάρχουσες, δυσφημιστικές και μακροχρόνιες καταστάσεις που επιδεινώνουν και προκαλούν αρνητικές εικόνες και εντυπώσεις, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα, πανελλήνια Προσκυνήματα!!


Αρμόδιοι δεν είμαστε για την επίλυση των απτών προβλημάτων, αλλά ως μόνιμοι κάτοικοι του νησιού στεναχωριόμαστε, λυπούμαστε και θλιβόμαστε εγκάρδια για όσα αντικρίζουμε, αντιλαμβανόμαστε και γινόμαστε αυτήκοες μάρτυρες των ισχυόντων περιστάσεων!!
Ελπίζουμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε στον Παμμέγιστο Ταξιάρχη της ψυχής μας, τα λόγια απόγνωσης, γεμάτα αγάπη και συμπόνια, να εισακουστούν και να μην επαναληφθούν, γιατί όπως σοφά υπογραμμίζει ο λαός μας… ‘’το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού’’!!!





Υ.Γ.: Να γνωρίζουν μερικά άτομα, από τα οποία δεχόμαστε αναίσχυντες, ασύστολες και απεχθείς απειλές άνευ προηγουμένων, ότι η δημοσιογραφική μας πένα θα συνεχίζει ακάθεκτη, σφοδρή με γνώμονα την ΑΛΗΘΕΙΑ και την ενημέρωση του κόσμου, ο οποίος ‘’διψασμένος’’ αναζητεί την ‘’όαση της καθαρότητας, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης’’ στα ΜΜΕ!!!





Ακολουθήστε μας στο Facebook, πατώντας ΕΔΩ για να ενημερώνεστε συνεχώς!





                                     H δημοσιογραφική ομάδα του ''Μυτιλήνη press''

0 σχόλια:

ΚΑΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ

2WinBet

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ